Na výročie narodenia Václava Havla nazvú pražské letisko jeho menom

04.10.2012 Celý región

Praha/Bratislava 4. októbra (TASR) - Český dramatik, politik a štátnik Václav Havel, jeden z hlavných predstaviteľov československého disidentského hnutia, bol posledným spoločným prezidentom Čechov a Slovákov pred rozdelením Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).

Dve funkčné obdobia bol aj českým prezidentom (1993-2003). V piatok 5. októbra by oslávil svoje 76. narodeniny.

V deň 76. výročia narodenia exprezidenta Václava Havla by malo dôjsť k premenovaniu pražského ruzynského letiska na Letisko Václava Havla.

Václav Havel sa narodil sa 5. októbra 1936 v Prahe. Pochádzal z pražskej podnikateľsko-intelektuálskej rodiny. Od mladosti prispieval do literárnych časopisov, v roku 1964 uviedlo Divadlo Na Zábradlí jeho prvú hru Zahradní slavnost. Počas a najmä po Pražskej jari bol jedným z ústredných predstaviteľov kritiky komunistického režimu a jeho politickej represie. V druhej polovici 80. rokov 20. storočia ho za jeho názory a aktivity viackrát uväznili.

Za literárne a dramatické dielo, za zmýšľanie a celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv udelili Václavovi Havlovi viacero medzinárodných cien, vyznamenaní, ocenení a čestných doktorátov na viacerých univerzitách sveta. Jeden z prvých hovorcov Charty 77, ktorý aj v zahraničí predstavoval symbol boja za slobodu a demokraciu v krajinách bývalého východného bloku, sa stal aj laureátom najvyšších štátnych vyznamenaní mnohých krajín. Za celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv ho viackrát nominovali na Nobelovu cenu za mier. Spojené štáty americké mu vzdali poctu, keď 23. júla 2003 ako prvý Čech a jeden z mála cudzincov dostal najvyššie americké vyznamenanie - Prezidentskú medailu slobody. Koncom roka 2003 sa India rozhodla oceniť príspevok Václava Havla k svetovému mieru a presadzovaniu ľudských práv mierovou cenou Mahátmu Gándhího.

Václav Havel trpel chronickými dýchacími ťažkosťami, ku ktorým prispeli za minulého režimu opakované neliečené zápaly pľúc počas pobytov vo väzení a desiatky rokov fajčenia. Od roku 1996, keď mu kvôli začínajúcemu nádoru odobrali časť pľúcneho laloku, Havel nefajčil, ale zdravotné ťažkosti a časté pobyty v nemocnici sa mu nevyhýbali.

V novembri 2009 udelili Václavovi Havlovi čestné občianstvo hlavného mesta SR Bratislavy.

Napriek zdravotným ťažkostiam neváhal podporiť boj za ľudské a občianskej práva. Stalo sa to napríklad v januári 2010, keď sa v sprievode herca Pavla Landovského a biskupa Václava Malého pokúsil odovzdať čínskej veľvyslankyni Chuo Jü-čen v Prahe petíciu proti uväzneniu čínskeho disidenta Liou Siao-poa. V novembri 2010 podporil svojou prítomnosťou demonštrantov, ktorí v Prahe protestovali proti mestským poslancom koalície ODS a ČSSD, zvoleným v komunálnych voľbách.

Václav Havel zomrel 18. decembra 2011 v českom Hrádečku vo veku 75 rokov. Česká aj Slovenská republika vyhlásili na deň jeho pohrebu v Prahe 23. decembra 2011 štátny smútok.
 

Vyberte región